top of page
Image by Rob Wicks

Het belang van onze drie elixervaten

Wat zijn de drie elixervaten?

Deze kun je vergelijken met jouw brein, hart en onderbuik. Als jouw onderbuiksgevoel, jouw hart en brein niet op elkaar zijn afgestemd dan voelt dat innerlijk niet goed. Je buik, je onderbuikgevoel leert je op je lichaam te vertrouwen dat iets goed is of niet. We leven vaak te veel in ons hoofd. Hierdoor kunnen we niet goed luisteren naar ons hart.

Onze hectische leefstijl, weinig bewegen en ook onze voeding putten deze drie vaten uit. 

Met acupunctuur en qi gong worden deze drie energiedragers weer schoongemaakt en opgevuld. Hiermee worden Qi-reserves aangelegd in de acht buitengewone meridianen. 

Ademen naar de buik activeert onze darmen, maakt dit gebied los en warm. Een van de beginoefeningen van qi gong is de buikademhaling beoefenen. Dit lijkt simpel maar er is langdurige focus nodig zonder dwang, langdurige aandacht en liefde voor je buik die buik mag zijn. Dit biedt ontspanning in de geest, dat alles er mag zijn ( in dit geval de buik). Beoefenen van deze rustige ademhaling enkele maanden helpt met het ontwikkelen van onze qi bal in het onderste elixerveld. 

Doe je deze oefening staande dan kun je de bal langzaam heen en weer wiegen van links naar rechts, van voren naar achter, wat cirkels draaien. Zo wordt je bewust van jouw Dai Mai, d.w.z. de gordelmeridiaan. Het centrum hiervan, in het midden van je onderbuik, bepaalt je balans. Een goede balans n je onderbuik is een eerste stap op weg naar innerlijke balans.

Drie elixervaten: Welkom
bottom of page