top of page
Image by Rob Wicks

Het belang van onze drie elixervaten

Wat zijn de drie elixervaten?

Deze zijn globaal te vergelijken met jouw brein, hart en onderbuik. Als jouw onderbuiksgevoel, jouw hart en brein niet op elkaar zijn afgestemd dan voelt dat innerlijk niet goed. Je buik, je onderbuikgevoel leert je om op je lichaam te vertrouwen. We leven vaak te veel in ons hoofd waardoor we te weinig luisteren naar de signalen die ons hart ons ingeeft.

Onze hectische leefstijl, weinig bewegen en ook onze voeding putten deze drie vaten uit. 


Met qi gong worden deze drie energievaten weer schoongemaakt en opgevuld. Hiermee worden Qi-reserves aangelegd in de acht buitengewone meridianen. 

Ademen naar de buik activeert onze darmen, maakt dit gebied los en warm. Een van de beginoefeningen van qi gong is de buikademhaling beoefenen. Dit lijkt simpel en vergt enige tijd en ruimte. Beoefenen van deze rustige ademhaling gedurende enkele maanden helpt met het ontwikkelen van onze qi bal in het onderste elixerveld.


Doe je deze oefening staande dan kun je de bal langzaam heen en weer wiegen van links naar rechts, van voren naar achter, wat cirkels draaien. Zo wordt je bewust van jouw Dai Mai, d.w.z. de gordelmeridiaan. Het centrum hiervan, in het midden van je onderbuik, bepaalt je balans. Een goede balans n je onderbuik is een eerste stap op weg naar innerlijke balans.

bottom of page